DUURZAME UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR BELEGGERS

Duurzaam beleggen brengt voor beleggers kansen én uitdagingen met zich mee. Lees hier hoe iShares daarbij kan helpen.

Windpark

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.

ONZE AANPAK VAN DUURZAAMHEID

Als fiduciair beleggen we namens onze klanten om hen te helpen hun doelstellingen te realiseren. Daarbij ligt onze focus op het begrijpen en beheren van beleggingsrisico’s en anticiperen op de behoeften van onze klanten. Zodat zij portefeuilles kunnen opbouwen die gericht zijn op hun beleggingsdoelen op de lange termijn.

DOELGERICHT DUURZAAM BELEGGEN

Duurzaam beleggen is bezig met een razendsnelle opmars. We zien dat de nieuwe instroom in duurzame beleggingen zes keer zo groot is als in traditionele beleggingen.1 We zien ook dat er zowel uitdagingen als kansen zijn voor beleggers die naar duurzame oplossingen zoeken. iShares kan daarbij helpen, om in dit complexe landschap de weg te vinden en de uitdagingen met vertrouwen aan te gaan.

DUURZAME UITDAGINGEN EN HOE iSHARES HIERBIJ KAN HELPEN

iShares kan u helpen om met behulp van indexproducten uw duurzame doelstellingen vorm te geven in uw portefeuille. Uit onderzoek onder meer dan 400 beleggers2 hebben we geleerd wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor beleggers die duurzaamheidscriteria in hun portefeuille willen integreren.

UITDAGING

Hoe kan ik een beleggingsportefeuille opbouwen die is afgestemd op mijn financiële én mijn duurzame doelstellingen?

HOE iSHARES KAN HELPEN

Als u bij iShares belegt profiteert u van de bredere toegevoegde waarde, ervaring en expertise van BlackRock. Wij zien het als onze primaire taak om naar u te luisteren en u te helpen binnen het mandaat dat u ons geeft, de beleggingen te vinden die het beste bij uw doelstellingen en risicoprofiel passen. Onze experts kunnen u ondersteunen bij het bepalen van uw duurzame beleggingsstrategie en de opbouw van uw portefeuille. Met modelportefeuilles, trading-strategieën en transitiebeheer. iShares ETF’s zijn daarbij de bouwstenen die u transparant, liquide en kostenefficiënt toegang geven tot duurzame beleggingen.

ONDERSTEUNING VAN EXPERTS BIJ DE OPBOUW VAN UW PORTEFEUILLE

Of u nu het duurzaamheidsprofiel van uw totale portefeuille wilt analyseren, uw portefeuille wilt verbeteren door producten te vervangen of uw strategische assetallocatie wilt versterken, het BlackRock Portfolio Consulting team kan u helpen uw portefeuille af te stemmen op uw duurzame doelstellingen.

KANT-EN-KLARE DUURZAME PORTEFEUILLES

Onze BlackRock Multi Asset Portfolio ESG ETF’s zijn erop gericht ten minste 80% van hun rendement te behalen uit ETF’s die gebaseerd zijn op indices die voldoen aan bepaalde duurzame criteria. Deze fondsen worden opgebouwd met iShares ETF's als bouwstenen en zijn beschikbaar met een defensief, gematigd of op groei gericht risicoprofiel.

Risico: Om risico en rendement breed te spreiden kunnen alle fondsen in de portefeuilles van de BlackRock Multi-Asset Portfolio ESG ETF's in meerdere beleggingsstrategieën en instrumenten beleggen. De fondsen staan hierdoor zowel direct als indirect (via de onderliggende beleggingen) bloot aan de risico’s van elk van deze beleggingsstrategieën en ‑instrumenten.

Risico: De hier genoemde criteria op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (“ESG”) kunnen op enig moment van invloed zijn op de beslissing van een beleggingsteam om in bepaalde ondernemingen of sectoren te beleggen. De resultaten kunnen verschillen van portefeuilles met een beleggingsproces dat niet gebaseerd is op deze ESG-criteria.

DUURZAAMHEID IMPLEMENTEREN

Als u bepaald hebt welke duurzame aanpak het beste voor u werkt, kan een gespecialiseerd team van BlackRock u helpen om uw ideeën zo efficiënt mogelijk te implementeren.

UITDAGING

Hoe vind en interpreteer ik informatie om het duurzaamheidsprofiel van een fonds of portefeuille te beoordelen?

HOE iSHARES KAN HELPEN

iShares werkt nauw samen met indexaanbieders om de kwaliteit van de duurzaamheidsdata van de referentie-indices van onze indexproducten te beoordelen. Daarnaast maken we bij iShares voor onze beleggingsaanpak en productinnovatie gebruik van de grote onderzoekscapaciteit van BlackRock. Om onze klanten te helpen een zo goed mogelijk risicogewogen rendement te behalen onderzoekt BlackRock continu belangrijke structurele trends die van beslissende invloed zijn op de economie en de markten.

Risico: Er is geen garantie dat de onderzoekscapaciteit bijdraagt aan een positief beleggingsresultaat.

TRANSPARANTIE, CONSISTENTIE

Aladdin®, ons systeem voor risico- en portefeuillebeheer, integreert duizenden duurzaamheidsparameters van verschillende externe dataleveranciers. We werken onder andere samen met Sustainalytics, Refinitiv, Rhodium en Clarity AI.

Risico: Hoewel eigen technologieplatforms kunnen helpen het risico te beheren, kan risico niet worden uitgesloten.

EN DESKUNDIG INZICHT IN DUURZAAMHEID

De portefeuillebeheerders van BlackRock gebruiken de data uit Aladdin® om de beleggingen van onze duurzame producten op het niveau van de emittenten te beoordelen. Ze houden scherp in de gaten welke veranderingen hierin optreden en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen die consequenties kunnen hebben voor de indices die wij volgen.

Risico: De hier genoemde criteria op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (“ESG”) kunnen op enig moment van invloed zijn op de beslissing van een beleggingsteam om in bepaalde ondernemingen of sectoren te beleggen. De resultaten kunnen verschillen van portefeuilles met een beleggingsproces dat niet gebaseerd is op deze ESG-criteria.

DATA VAN DUURZAME INDICES VERGELIJKEN

iShares biedt niet alleen expertise bij de opbouw van uw portefeuille, maar kan u ook ondersteunen bij het analyseren van indices, de selectie van producten en het vinden van liquiditeit. De analyse van indices kan beleggers die duurzaamheid in hun portefeuille willen integreren bijvoorbeeld meer inzicht geven over de duurzame kenmerken van fondsen waarin ze willen beleggen. Zo kunnen ze zorgen dat het fonds dat ze kiezen zowel aansluit bij hun risico- en rendementsprofiel als bij hun duurzame doelstellingen.

UITDAGING

Hoe vind ik duurzame fondsen die aansluiten bij mijn behoeften?

HOE iSHARES KAN HELPEN

Nu er steeds meer duurzame producten op de markt komen, hebben beleggers een enorme keuze uit beleggingscategorieën en duurzame strategieën. Het kan voor beleggers lastig zijn om in dit grote aanbod hun weg te vinden. iShares biedt een breed, overzichtelijk aanbod van fondsen van hoge kwaliteit, om beleggers te helpen hun duurzame doelstellingen te bereiken.

KEUZE EN EEN OVERZICHTELIJK AANBOD

Het aanbod van iShares maakt het eenvoudiger om over de hele breedte van uw portefeuille een consistente aanpak te volgen. Duurzame indexproducten – van screened tot impact - bieden toegang tot aandelen en obligaties in alle marktsectoren.

Hoofdfoto van Manuela Sperandeo

DUIDELIJKHEID EN KWALITEIT BIJ DUURZAAM BELEGGEN

Bij beleggen is het belangrijk om te weten wat er “onder de motorkap” zit. iShares duurzame ETF's worden beheerd door wereldwijde aandelen- en obligatieteams van BlackRock.

Bij iShares werken we continu aan innovatie en verbetering van onze fondsen, door een hechte samenwerking met toonaangevende indexaanbieders. Zo ontstond in 2019 uit de samenwerking met MSCI onze eerste strategie in EMEA met geoptimaliseerde duurzaamheidskenmerken, die de basis werd voor onze iShares ESG Enhanced ETF's. In 2021 werd deze strategie uitgebreid, zodat hij ook voldeed aan de eisen van de EU Carbon Transition Benchmark.

Wij hanteren een dynamische aanpak van duurzaam beleggen en blijven innoveren om steeds in te spelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam indexbeleggen, nieuwe regelgeving en feedback en inzichten van onze klanten. iShares werkt samen met beurzen en marketmakers om ten behoeve van onze klanten nog meer keuze te bieden uit duurzame ETF’s en andere indexproducten.

Het duurzame beleggingsplatform van BlackRock maakt het beleggers gemakkelijk om te bepalen welke iShares ETF’s en indexproducten het beste bij hun beleggingsdoelstellingen passen. De fondsen zijn ingedeeld in vier categorieën, op basis van de benadering van duurzaamheid die voor elk van de vier strategieën gevolgd wordt.

Pictogram van vergrootglas

Screened

Beleggingen afbakenen door emittenten en bedrijfsactiviteiten met bepaalde kenmerken op het gebied van milieu, samenleving en/of goed bestuur te vermijden.

Pictogram van diamant

Uplift

Kiezen voor beleggingen die op het gebied van milieu, samenleving en/of goed bestuur betere kenmerken hebben vergeleken met een specifiek universum of benchmark.

Pictogram van verrekijker

Thematic

Gericht beleggen in bedrijven met een bedrijfsmodel dat kan profiteren van duurzaamheidsthema's en duurzaamheid op de lange termijn kan stimuleren.

Pictogram van blad

Impact

Bewust beleggen met het oog op meetbare positieve resultaten, met een aantoonbare toegevoegde waarde op het gebied van duurzaamheid.

Per juni 2023

Hulp nodig bij het kiezen van duurzame beleggingen? De iShares product-screener brengt al onze duurzame ETF's in kaart. U kunt producten filteren op verschillende duurzaamheidskenmerken, zoals de beleggingsaanpak en SFDR-classificatie. Zo kunt u eenvoudig zien welke fondsen aan uw criteria voldoen.

*De duurzaamheidskenmerken zijn in de product-screener te zien wanneer onder de knop “Duurzaam” ten minste één categorie geselecteerd is. De duurzaamheidskenmerken zijn daarnaast op elke productpagina te vinden.

Man verkent ijsgrot

DE FEITEN OP EEN RIJ OVER DUURZAME INDEXBELEGGINGEN

Lees de waarheid achter veelgehoorde mythen en ontdek hoe het echt zit met duurzame indexbeleggingen.

© 2023 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden.
1 Bron: BlackRock Global Market Intelligence, per 1 april 2023
2 Bron: BlackRock, EMEA Client Sustainability Survey, per 30 juni 2021