Man met skateboard
BELEGGINGSFONDSEN UITGELEGD

Ontdek de wereld van beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds, is een eenvoudige manier om in aandelen en/of obligaties te beleggen. Beleggers kopen aandelen in een fonds, en het beleggingsfondsbedrijf bundelt dat geld om in hun naam te beleggen. Een aandeel vertegenwoordigt een deel van de bezittingen van het fonds.

FAQ over ETF’s en beleggingsfondsen

Andere video’s in de reeks
Bekijk de andere video's hieronder voor meer informatie over beleggingsfondsen en ETF's.
Andere video’s in de reeks
Bekijk de andere video's hieronder voor meer informatie over beleggingsfondsen en ETF's.

Wat zijn de potentiële voordelen van een beleggingsfonds?

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.
spreiding-symbool
Diversificatie
Omdat een beleggingsfonds doorgaans in een groot aantal verschillende aandelen en/of obligaties belegt, biedt het beleggers toegang tot een gediversifieerde portefeuille.
euro-prijskaartje
Lage kosten
Beleggingsfondsen bieden een betaalbare manier om in een breed scala van aandelen te beleggen zonder transactiekosten te betalen voor elk aandeel dat men bezit.
mensen-symbool
Professioneel beheerd
Ervaren beleggingsteams bepalen de strategie van het fonds, onderzoeken potentiële beleggingen, sluiten transacties en bewaken de prestaties.
 • In het algemeen gelden voor beleggingsfondsen de volgende risico's:

  1. Risico om uw ingelegde geld te verliezen
   Portefeuillebeheerders kunnen niet garanderen dat een fonds het beoogde rendement zal behalen. U loopt hierdoor het risico dat u bij verkoop van uw belegging uw oorspronkelijke inleg niet terugontvangt.
  2. Risico van een verwatering door spreiding
   De grote spreiding van een fonds kan leiden tot "verwatering" van een positief rendement. Als de koers van één aandeel bijvoorbeeld verdubbelt, kan het effect hiervan op het totale rendement van het fonds relatief klein zijn, omdat de koersen van alle andere effecten minder stijgen.
   Elk fonds kent daarnaast specifieke risico's, die altijd vermeld zijn in de documentatie van het fonds, zoals de Essentiële Beleggersinformatie.
 • Niet alles wat over beleggingsfondsen wordt gezegd, is waar. Twee vaak gehoorde mythes zijn:

  1. Beleggers bezitten de onderliggende beleggingen van het fonds
   Het grootste misverstand over beleggingen in beleggingsfondsen is dat beleggers aandelen van de beleggingen van het fonds bezitten. Dat is niet het geval; beleggers bezitten aandelen van het fonds zelf, en niet van de onderliggende beleggingen van het fonds.
  2. Beleggingsfondsen bestaan altijd uit aandelen
   Het is ook niet waar dat beleggingsfondsen alleen in aandelen beleggen. Ze kunnen beleggen in allerlei beleggingscategorieën, zoals obligaties, cash en alternatieve beleggingen zoals grondstoffen en vastgoed.

  Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.