INDEXBELEGGEN IN DUURZAME OBLIGATIES

Ontdek hoe het bij indexbeleggen in obligaties zit met de relatie tussen rendement, risico en duurzaamheid.

Zwemmende walvis

KORTE INHOUD

  • Hoe indexproducten beleggers in duurzame obligaties kunnen helpen hun portefeuille veerkrachtiger te maken.
  • Voorbeelden van de manier waarop obligatie-ETF’s het duurzaamheidsprofiel van een portefeuille kunnen verbeteren.
  • 4 manieren van aanpak om duurzaamheid in een obligatieportefeuille te integreren.

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.

Bij duurzaam beleggen denken veel beleggers vooral aan aandelen. Maar steeds meer beleggers ontdekken dat ETF’s tegen lage kosten ook efficiënt toegang bieden tot duurzame obligaties.

Ter illustratie: het wereldwijd belegde vermogen in duurzame obligatie-ETF’s was eind 2021 36 keer zo hoog als in 2015 en steeg naar USD 50 miljard.1

WERELDWIJD BELEGD VERMOGEN IN DUURZAME OBLIGATIE-ETF's

Bron: BlackRock en Morningstar, per 31/12/2021. Betreft duurzame fondsen volgens de classificatie van Morningstar per 31/12/2021.

Beleggers hebben toegang tot een steeds groter aantal duurzame obligatiefondsen. Ze bieden de mogelijkheid duurzaamheid te combineren met veerkracht, die tot uiting komt in een lagere volatiliteit, een lager drawdown-risico en een hogere kredietkwaliteit.

Obligatiebeleggers kunnen daarnaast specifieke ESG-doelen in hun portefeuille integreren. Bijvoorbeeld het doel om de koolstofintensiteit van hun portefeuille te verlagen en zo in te spelen op de transitie naar een economie met netto nul uitstoot.

Duurzame obligatie-ETF’s zijn transparant, omdat ze worden samengesteld op basis van vaste regels. Ze zijn eenvoudig toegankelijk, liquide en kostenefficiënt. Dat maakt ze bij uitstek geschikt om het duurzaamheidsprofiel van een portefeuille te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van andere portefeuilledoelen.

Bron: Whitepaper "Built to last: Sustainability and bonds', BlackRock per 10/03/2022.

1BlackRock en Morningstar per 31/12/2021. Betreft duurzame fondsen volgens de classificatie van Morningstar per 31/12/2021.