DUURZAME UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR BELEGGERS

Duurzaam beleggen brengt voor beleggers kansen én uitdagingen met zich mee. Lees hier hoe iShares daarbij kan helpen.

Windpark

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.

ONZE AANPAK VAN DUURZAAMHEID

Wij zetten ons in om onze klanten te helpen hun beleggingsportefeuilles af te stemmen op hun duurzame doelen op de lange termijn. Daarbij ligt onze focus op het begrijpen en beheren van beleggingsrisico’s en anticiperen op de behoeften van onze klanten.

DOELGERICHT DUURZAAM BELEGGEN

Duurzaam beleggen is bezig met een razendsnelle opmars. We zien dat de nieuwe instroom in duurzame beleggingen zes keer zo groot is als in traditionele beleggingen.1

We zien ook dat er zowel uitdagingen als kansen zijn voor beleggers die naar duurzame oplossingen zoeken. iShares kan daarbij helpen, om in dit complexe landschap de weg te vinden en de uitdagingen met vertrouwen aan te gaan.

DUURZAME UITDAGINGEN EN HOE iSHARES HIERBIJ KAN HELPEN

iShares kan u helpen om met behulp van indexproducten uw duurzame doelstellingen vorm te geven in uw portefeuille. Uit onderzoek onder meer dan 400 beleggers2 hebben we geleerd wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor beleggers die duurzaamheidscriteria in hun portefeuille willen integreren.

UITDAGING

Hoe kan ik een beleggingsportefeuille opbouwen die is afgestemd op mijn financiële én mijn duurzame doelstellingen?

HOE iSHARES KAN HELPEN

iShares ETF’s kunnen worden gebruikt als bouwstenen voor uw duurzame portefeuille. Ze combineren transparantie, liquiditeit en lage kosten met de toegang tot een breed universum van duurzame beleggingen.

Wilt u weten welke producten geschikt voor u zijn? Een financieel adviseur kan dit samen met u in kaart brengen.

UITDAGING

Hoe vind en interpreteer ik informatie om het duurzaamheidsprofiel van een fonds of portefeuille te beoordelen?

HOE iSHARES KAN HELPEN

iShares werkt nauw samen met indexaanbieders om de kwaliteit van de duurzaamheidsdata van de referentie-indices van onze indexproducten te beoordelen. Daarnaast maken we bij iShares voor onze beleggingsaanpak en productinnovatie gebruik van de grote onderzoekscapaciteit van BlackRock. Om onze klanten te helpen een zo goed mogelijk risicogewogen rendement te behalen onderzoekt BlackRock continu belangrijke structurele trends die van beslissende invloed zijn op de economie en de markten.

Risico: Er is geen garantie dat de onderzoekscapaciteit bijdraagt aan een positief beleggingsresultaat.

DESKUNDIG INZICHT IN DUURZAAMHEID

De portefeuillebeheerders van BlackRock maken intensief gebruik van data uit Aladdin®, ons systeem voor risico- en portefeuillebeheer. Op basis van deze informatie beoordelen ze duurzame producten op het niveau van de emittenten, volgen ze alle veranderingen op de voet en anticiperen ze op toekomstige ontwikkelingen die consequenties kunnen hebben voor de indices die wij volgen.

Risico: De hier genoemde criteria op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (“ESG”) kunnen op enig moment van invloed zijn op de beslissing van een beleggingsteam om in bepaalde ondernemingen of sectoren te beleggen. De resultaten kunnen verschillen van portefeuilles met een beleggingsproces dat niet gebaseerd is op deze ESG-criteria.

UITDAGING

Hoe vind ik duurzame fondsen die aansluiten bij mijn behoeften?

HOE iSHARES KAN HELPEN

Nu er steeds meer duurzame producten op de markt komen, hebben beleggers een enorme keuze uit beleggingscategorieën en duurzame strategieën. Het kan voor beleggers lastig zijn om in dit grote aanbod hun weg te vinden. iShares biedt een breed, overzichtelijk aanbod van fondsen van hoge kwaliteit, om beleggers te helpen hun duurzame doelstellingen te bereiken.

KEUZE EN EEN OVERZICHTELIJK AANBOD

Het aanbod van iShares maakt het eenvoudiger om over de hele breedte van uw portefeuille een consistente aanpak te volgen. Duurzame indexproducten – van screened tot impact - bieden toegang tot aandelen en obligaties in alle marktsectoren.

Hoofdfoto van Manuela Sperandeo

DUIDELIJKHEID EN KWALITEIT BIJ DUURZAAM BELEGGEN

Bij beleggen is het belangrijk om te weten wat er “onder de motorkap” zit. iShares duurzame ETF's worden beheerd door wereldwijde aandelen- en obligatieteams van BlackRock.

Bij iShares werken we continu aan innovatie en verbetering van onze fondsen, door een hechte samenwerking met toonaangevende indexaanbieders. Zo ontstond in 2019 uit de samenwerking met MSCI onze eerste strategie in EMEA met geoptimaliseerde duurzaamheidskenmerken, die de basis werd voor onze iShares ESG Enhanced ETF's. In 2021 werd deze strategie uitgebreid, zodat hij ook voldeed aan de eisen van de EU Carbon Transition Benchmark.

Wij hanteren een dynamische aanpak van duurzaam beleggen en blijven innoveren om steeds in te spelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam indexbeleggen, nieuwe regelgeving en feedback en inzichten van onze klanten. iShares werkt samen met beurzen en marketmakers om ten behoeve van onze klanten nog meer keuze te bieden uit duurzame ETF’s en andere indexproducten.

Het duurzame beleggingsplatform van BlackRock maakt het beleggers gemakkelijk om te bepalen welke iShares ETF’s en indexproducten het beste bij hun beleggingsdoelstellingen passen. De fondsen zijn ingedeeld in vier categorieën, op basis van de benadering van duurzaamheid die voor elk van de vier strategieën gevolgd wordt.

Pictogram van vergrootglas

Screened

Beleggingen afbakenen door emittenten en bedrijfsactiviteiten met bepaalde kenmerken op het gebied van milieu, samenleving en/of goed bestuur te vermijden.

Icoon van diamant

Uplift

Kiezen voor beleggingen die op het gebied van milieu, samenleving en/of goed bestuur betere kenmerken hebben vergeleken met een specifiek universum of benchmark.

Icoon van verrekijker

Thematic

Gericht beleggen in bedrijven met een bedrijfsmodel dat kan profiteren van duurzaamheidsthema's en duurzaamheid op de lange termijn kan stimuleren.

Pictogram van blad

Impact

Bewust beleggen met het oog op meetbare positieve resultaten, met een aantoonbare toegevoegde waarde op het gebied van duurzaamheid.

Per juni 2023

© 2023 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden.
1 Bron: BlackRock Global Market Intelligence, per 1 april 2023
2 Bron: BlackRock, EMEA Client Sustainability Survey, per 30 juni 2021