Megatrends:
Technologische doorbraak

Harde schijf

Nieuwe technologieën bepalen of de vijf megatrends verdwijnen of juist sterker worden. Baanbrekende innovatie is noodzakelijk om oplossingen te vinden voor grote uitdagingen (bijv. vergrijzing en klimaatverandering) en minder grote problemen (bijv. op het gebied van betalingen, streaming enz.). De vele uitdagingen wereldwijd scheppen een ideaal klimaat voor baanbrekende innovatie en thematische beleggingen.

Meer info over de megatrends die bepalend zijn voor de toekomst van de economie, het bedrijfsleven en de samenleving.

Kapitaalrisico. De waarde van beleggingen en de inkomsten die daaruit voortvloeien, kunnen dalen of stijgen en zijn niet gegarandeerd. De investeerder is er dus niet zeker van dat hij zijn oorspronkelijke investering zal terugverdienen.

Waar verwachten we innovatie?

Kijk naar de komst van elektrische voertuigen, e-commerce, zonnepanelen, robotica, cloud computing, streaming, smart grids en heel wat andere hedendaagse innovaties. In elk van deze gevallen willen ingenieurs en ondernemers inspelen op de nood aan hetzij een nieuwe oplossing of een beter alternatief op bestaande markten.

We zijn van oordeel dat binnen twee scenario's de kans op baanbrekende innovatie het grootst zal zijn:

1. Nieuwe oplossingen

Een nieuwe en unieke oplossing werd ontwikkeld om een belangrijke beperking of uitdaging.

2. Betere alternatieven

Nieuwe concurrenten zijn aangetrokken tot sectoren met grote winstpools en een hoog rendement, die betere alternatieven ontwikkelen op bestaande markten.

De toekomst is in aantocht. Sneller.

Baanbrekende innovaties hebben de voorbije jaren aan kracht gewonnen dankzij de globalisering en de alomtegenwoordige technologie. Samen hebben ze de toegangsdrempels voor nieuwe concurrenten verlaagd en gezorgd voor een snellere toepassing van nieuwe technologieën overal ter wereld, wat leidde tot een golf van baanbrekende mogelijkheden binnen diverse sectoren en economieën. Daarom is de technologische groei exponentieel geworden.

Dit jaar zal naar verwachting meer dan de helft van de wereldbevolking voor het eerst toegang hebben tot het internet.

Source: International Telecommunication Union, Dec 2018.

Wereldbol

Wat zijn de beleggingsmogelijkheden?

Op de eerste plaats gaan we op zoek naar domeinen binnen de economie die de juiste omstandigheden bieden voor baanbrekende technologieën – die investeren in onderzoek en innovatie, ondersteunende regelgeving, verschuivingen in de consumentenvraag en maatschappelijke uitdagingen die moeten opgelost worden. Verder trachten we innovatieve bedrijven te identificeren die superieure oplossingen bieden die groei op lange termijn stimuleren. De keerzijde van innovatie is disruptie – we blijven op onze hoede voor gevestigde waarden binnen de sector met bestaande producten die te maken krijgen met nieuwe concurrentiedreiging.

Het is belangrijk hier om de levenscyclus van nieuwe technologieën te beoordelen – om een hype te vermijden en om te beleggen in reële oplossingen, en om inzicht te krijgen in de knelpunten voor de toepassing van nieuwe technologieën. We leggen de nadruk op bedrijven die nieuwe technologieën mogelijk maken, zoals lithiummijnen die batterijen voor elektrische voertuigen aansturen of bedrijven die halfgeleiders produceren voor de verbinding van smart homes. Tegelijk streven we er ook naar om te beleggen in bedrijven die de infrastructuur bieden die noodzakelijk is voor nieuwe technologieën (zoals 5G netwerken, smart grids).

Beleggen in technologische doorbraak met BlackRock & iShares

Ons aanbod van thematische fondsen is voor beleggers een manier om in te spelen op megatrends, die hen volgens ons blootstelling biedt aan bedrijven met structureel hogere winstgroei, die op zijn beurt een sterker beleggingsrendement op langere termijn zou kunnen opleveren.

Beleggingsthema's gerelateerd aan megatrends

Klik op een of meer megatrends om de gerelateerde thema’s en fondsen weer te geven.
Icon for Technologische doorbraak
Technologische
doorbraak
?
Icon for Demografische en sociale veranderingen
Demografische
en sociale veranderingen
?
Icon for Snelle verstedelijking
Snelle
verstedelijking
?
Icon for Klimaatverandering en schaarse hulpbronnen
Klimaatverandering
en schaarse hulpbronnen ?
Icon for Toenemende wereldwijde rijkdom
Toenemende
wereldwijde rijkdom
?
Thema’s en fondsen weergeven

BlackRock-fondsen (actief)

Klik op de icoontjes voor meer informatie en de voornaamste risico's van elk fonds

Fintech View fund

Transport
van de toekomst
View fund

Technologie van
de volgende generatie
View fund

Voeding View fund

Duurzame
energie
View fund

Circular
Economy
View fund

iShares-fondsen (index)

Wereldwijde schone energie View fund

Wereldwijde hout- en bosbouw View fund

Wereldwijd waterbeheer View fund

Hoe beleggen in megatrends via BlackRock & iShares

Gebruik onze eenvoudige tool om te zien hoe onze vijf megatrends gekoppeld kunnen worden aan beleggingsthema's en fondsen.

Nu uitproberen

Thematisch beleggen met BlackRock & iShares
Meer informatie over thematisch beleggen en waarom wij geloven in het beleggen in langetermijntrends die onze manier van leven en werken veranderen.
Persoon zittend aan de waterkant
Onderzoek
Onderzoeksstudie van BlackRock naar megatrends
BlackRock Megatrends whitepaper

MKTGM0920E-1323963