Investeren in de toekomst met megatrends

Megatrends zijn sterke, transformatieve krachten die de koers van de wereldeconomie kunnen veranderen door de prioriteiten van maatschappijen te verschuiven, aan te sturen op innovatie en bedrijfsmodellen te hervormen. Ze hebben niet alleen een significante impact op hoe we leven en hoe we geld uitgeven, maar ook op overheidsbeleid en bedrijfsstrategieën.

Het vaststellen van potentiële structurele veranderingen en vroeg beleggen in verwachte transformaties is de sleutel tot het positioneren van portefeuilles voor groeikansen op de lange termijn. We zien vijf megatrends die onze toekomst bepalen en de manier waarop we leven en werken zullen veranderen.

Kapitaalrisico. De waarde van beleggingen en de inkomsten die daaruit voortvloeien, kunnen dalen of stijgen en zijn niet gegarandeerd. De investeerder is er dus niet zeker van dat hij zijn oorspronkelijke investering zal terugverdienen.

5 megatrends

Harde schijf Technologische doorbraken >
Technologie zorgt voor exponentiële vooruitgang in de technologiesector en ver daarbuiten. Men verwacht dat er anno 2030 maar liefst 125 miljard met het internet verbonden apparaten zullen zijn, tegenover 17 miljard in 2017.1
social change Demografische en sociale veranderingen >
Hogere levensverwachtingen en moderne leefstijlen zullen de geneeskunde en gewoonten van consumenten veranderen. Men verwacht dat er anno 2030 een toename van 45% in de wereldwijde populatie van 60-plussers zal zijn.2
Stadsgebouwen Snelle verstedelijking >
Door de massale migratie naar de steden zullen nieuwe bedrijfsmodellen en infrastructuren nodig zijn. Anno 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in steden wonen, het dubbele percentage ten opzichte van 1950.3
Thermometer Klimaatverandering en schaarste van bronnen >
De eis voor een schone, groene toekomst zal voor vooruitgang zorgen op het gebied van energieopwekking en energiebesparing. Men verwacht dat anno 2050 maar liefst 50% van de wereldwijde energie zal worden opgewekt uit wind- en zonne-energie, ten opzichte van slechts 7% in 2015.4
Wereldbol Toenemende wereldwijde rijkdom >
Er zullen steeds meer vermogende consumenten bijkomen in Azië en andere opkomende markten. Men verwacht dat de opkomende markten van vandaag anno 2050 maar liefst 6 van de 7 grootste economieën zullen vertegenwoordigen.5

Bronnen: 1IHS Markit: Internet of Things Research, oktober 2017. 2Verenigde Naties: Prognose wereldbevolking, juni 2017. 3Verenigde Naties: Prognose wereldwijde verstedelijking, mei 2018. 4New Energy Outlook: Bloomberg, juni 2018. 5The Long View: PricewaterhouseCoopers, februari 2017.

Waarom beleggen in megatrends?

Langetermijnthema's
Beleggen in megatrends, structurele veranderingen die onomkeerbare gevolgen hebben voor de wereld om ons heen, maakt een benadering op de langere termijn mogelijk.
Intuïtief beleggen
De prominentie van deze trends in het dagelijks leven maakt dat ze herkenbaar, begrijpelijk en vertrouwd zijn.
Gericht op groei
De innovatieve bedrijven die het voortouw nemen in megatrends en het veranderen van de wereldeconomie, zouden wel eens goed gepositioneerd kunnen zijn om significant.

Hoe zijn megatrends relevant voor beleggen?

Megatrends hebben ook invloed op onze beleggingsbeslissingen: van de bedrijven, sectoren en landen waarin we beleggen tot de manier waarop we kansen zoeken.

Het vaststellen van potentiële veranderingen is een belangrijke factor in het maken van beleggingsbeslissingen. De meeste van deze veranderingen zijn cyclisch en vinden plaats op korte tot middellange termijn. Af en toe krijgen we echter te maken met structurele verschuivingen op de langere termijn, die onomkeerbare gevolgen hebben voor de wereld om ons heen. Deze noemen we megatrends.

Manieren om te beleggen in megatrends met BlackRock en iShares

Gebruik onze eenvoudige tool om te zien hoe onze 5 megatrends verbonden zijn met beleggingsthema's en fondsen.

Probeer het nu

Thematisch beleggen met BlackRock & iShares
Meer informatie over thematisch beleggen en waarom wij geloven in het beleggen in langetermijntrends die onze manier van leven en werken veranderen.
Persoon zittend aan de waterkant
Onderzoek
Onderzoeksstudie van BlackRock naar megatrends
BlackRock Megatrends whitepaper

MKTGM0920E-1323962