Chinese nationale vlag en gebouwen

China: de hoofdpunten

De snelle ontwikkeling van de Chinese markt wordt gezien als één van de belangrijkste verschuivingen in de wereldeconomie.

De Chinese economie is de laatste 25 jaar explosief gegroeid .

Bron: Wereldbank, oktober 2019

In het kort

  • De snelle ontwikkeling van de Chinese markt wordt gezien als één van de belangrijkste verschuivingen in de wereldeconomie. Als de op één na grootste economie ter wereld1, speelt China een uiterst belangrijke rol, waarin het land op weg is de VS naar de kroon te steken.
  • De enorme groei van China is toe te schrijven aan verschillende factoren, zoals grootschalige kapitaalinvesteringen, krachtige groei van de productie en sterk groeiende binnenlandse consumptie. Maar het verleden heeft geleerd dat interne economische groei zich niet automatisch vertaalt in een vergelijkbare groei van de binnenlandse aandelenmarkt. Nu het land meer wordt opengesteld en de drempels voor buitenlandse beleggers verlaagd worden, kan hier verandering in komen.
  • Ondanks de omvang en groei is China momenteel nog ondervertegenwoordigd in de portefeuilles van buitenlandse beleggers, die gemiddeld slechts 3% van de brede Chinese markt in hun portefeuilles aanhouden2. Naarmate de rol van China in de wereldwijde markten groeit, wordt het land steeds meer een potentiële bron voor rendement en spreiding.

1Bron: Wereldbank, april 2020. 2Bron: Wind, maart 2020.

Beleggen in China gaat gepaard met specifieke aanvullende risico’s, met name wat betreft de mogelijkheid om in Chinese aandelen te handelen, als gevolg van liquiditeitsbeperkingen en de repatriëring van kapitaal.

De beleggingskeuzes kunnen beperkt worden door politieke ontwikkelingen of regelgeving. Voordat beleggers besluiten in China te beleggen, dienen zij zich op de hoogte te stellen van eventuele beperkingen, waardoor ze mogelijk dienen te overwegen om op indirecte wijze te beleggen in de Chinese markt.

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat je je oorspronkelijke inleg terugontvangt.

Groei van het Chinese bbp in USD

Groei van China's Bruto Nationaal Product (US$)

 

Als de op één na grootste economie ter wereld speelt China een uiterst belangrijke rol, waarin het land op weg is de VS naar de kroon te steken.

Bron: Wereldbank, juli 2020

Quotation start

De groei van het Chinese bbp van gemiddeld 9,5% in 2018 wordt door de Wereldbank aangeduid als de snelste duurzame groei van een grote economie in de geschiedenis.

Quotation end

Bron: Congressional Research Service (Jun 2019)

De enorme groei van China is toe te schrijven aan diverse factoren

Capital investment
Grootschalige kapitaalinvesteringen
Growth chart icon
Krachtige groei van de productie
Consumption and price tags
Sterk groeiende binnenlandse consumptie
Munt in hand

Maar de interne economische groei van China heeft zich niet altijd vertaald in een vergelijkbare groei van de binnenlandse aandelenmarkt.

In 2020, begon China enkele beperkingen voor buitenlandse beleggers op te heffen. Dat schept totaal nieuwe mogelijkheden, die door beleggers niet langer genegeerd kunnen worden.

Aardbol met stier en kapitaal

Beleggingskansen in China

China heeft de op één na grootste aandelen- en obligatiemarkt ter wereld (Bron: Bloomberg, maart 2020). Deze markten worden steeds meer opengesteld en opgenomen in wereldwijde indices. Ook zijn er steeds minder barrières voor buitenlandse beleggers, wat enorme, nieuwe kansen schept. Om die kansen optimaal te benutten is de visie van experts op de Chinese binnenlandse markt echter onontbeerlijk.
Kapitaalinvesteringen

Omvang aandelenmarkten (USD)

De markt van Chinese A-aandelen omvat ruim 3.500 ondernemingen, met een gezamenlijke marktkapitalisatie van ruim USD 9.000 miljard. Daarmee is dit één van de grootste aandelenmarkten ter wereld.

Bron: Goldman Sachs, juni 2020.

Relatieve omvang van de obligatiemarkten

Omvang obligatiemarkten (USD)

Kapitaalinvesteringen

 

Opbouw van de bbp-groei van China (USD)

groei grafieken

 

Chinese consumenten spendeerden in 2017 USD 4.700 miljard, tegenover USD 3.200 miljard in 2012.1 Aangezien de Chinese economie flink wordt opgestuwd door de consumentenvraag, is deze sector voor beleggers bijzonder interessant.2

1 Bron: Financial Times, feb. 2019
2 Bron: Knoema, aug. 2019

 

Quotation start

Chinese consumenten worden de komende jaren een belangrijke wereldwijde groeifactor.

Quotation end

Bron: Ben Powell, Chief Investment Strategist voor Azië bij het BlackRock Investment Institute, juli 2020
Structurele hervormingen scheppen beleggingskansen.
Mensen passeren de Grote Chinese Muur

Openingen in de muur

China heeft een geweldige bijdrage geleverd aan de economische globalisering en zet nu belangrijke stappen om zijn markt open te stellen voor de rest van de wereld.
consumptive en prijskaartjes
Pagodes in contrast met moderne wolkenkrabbers

Van het oude naar het nieuwe China

De economische omstandigheden van China scheppen aantrekkelijke mogelijkheden, maar de beleggingsprocessen moeten nog verder evolueren om beleggers toegang te geven tot de volle breedte van deze markt.
Het oude China Exportgericht Nadruk op grondstoffen Gesloten economie Arbeidersklasse Gevormd door landbouw Het nieuwe China: Gericht op technologie en innovatie Nadruk op consumptie en diensten Meer open economie Middenklasse Gevormd door verstedelijking

China staat nu niet alleen meer open voor buitenlandse beleggers, het land schept ook mogelijkheden voor nieuwe zakelijke initiatieven, gestimuleerd door een groeiende middenklasse en binnenlandse consumptie.

Quotation start

China is nu al de grootste markt voor robotica en de regering stimuleert deze sector actief, met belastingfaciliteiten en speciale kredieten voor R&D.

Quotation end

Bron: Victoria Mio, CIO Chinese aandelen bij Robeco, feb. 2019.

Beleggen in China zal van tijd tot tijd lastig blijven, ook al loopt het land voorop in de wereldwijde economische groei.

Toch staat voorop dat de veranderende Chinese economie ongekende nieuwe groeikansen voor portefeuilles creëert. En die kansen zullen de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar toenemen.

Buitenlandse beleggers die China buiten hun portefeuille houden, riskeren mogelijk dat ze het enorme potentieel van deze immense markt mislopen.